Thursday, August 11, 2011

mAsak tUk bErBuka sImple sEmpOi jEr


emm..tak tau nak letak entry tajuk aper
tak tau gak nak cite aper arini
petang petang ni
dah mula pikir nak masak aper nanti
dalam peti ade ayam, ikan n udang ckit
emm aper la nak masak arini
me bandung ok kot
aritu tak jadi masak
senang ngan mudah jer kan

ni menu semalam
kebetulan teringin makan
ayam masak merah
bulan pose pulak roti tak la
lalu sangat nak makan
anak me aritu kate nak roti
tapi tak dimakannyer
dari membazir me wat bingka roti
bakar jer
leh tahan lama


ayam masak merah simple





bingka roti sempoi



ni sebelum dibakar



hasil pas bakar



mudah, cepat dan lazat



ni potong pagi tadi



aik ade tangan sape tu
tangan maira la
tuk makan sebelum g sekolah
dia tak pose pun



keria ball aritu ade lebih
yg frozen tu me tinggal goreng jer



ni plak lebihan moreh
puding jagung

*
*
*
*
*

seperti biasa resepi dikongsi
tuk yang 'rajin' sangat macam me tu hik3


ayam masak merah simple

Bahan bahan:
*ayam (ikut suke banyak mana)
*cili kering (diblender ikut pedas yang disukai)
* buah tomato (dibelah 6)
*sos tomato/sos cili
*sos tiram
*garam
*bawang besar 2 biji (1 tuk blend 1 tuk hiasan)
*bawang putih 1 ulas
*serai 2 batang (dipotong kecik2 tuk diblend)


Cara caranya:

step 1
blender cili kering + bawang besar
+ bawang putih + serai bersama
sehingga agak hancur


step 2
goreng ayam hingga masak (ketepikan)


step 3
panaskan kuali
tumis bahan blander tadi hingga pecah minyak
masukkan sedikit sos tomato/sos cili
tambah sedikit air (supaya tidak pekat)
masak hingga mendidih
masukkan sos tiram dan garam secukup rasa
masukkan ayam dan buah tomato
masukkan juga hirisan bawang
kacau hingga sebati
angkat dan boleh dihidang




Bingka Roti Sempoi

Bahan bahan
roti 1 bungkus (atau ikut suke)
susu cair 1 tin
gula 1/2 cawan
telur 3 biji
vanilla/vanillin (xde xpe)
kismis
mentega sedikit
Sedikit cinnamon powder (xde xpe)


Cara caranya

campurkan telur, susu dan gula
kacau seketika (agak agak jer)
masukkan sedikit vanillin dan cinnamon powder
roti tadi disiat siat
dan direndam didalam adunan tadi
lenser loyang dengan majerin
tuang adunan tadi di dalam loyang
tabur kismis
dan bakar 180-200 'c selama 40 minit
siap untuk dihidang



kan senang jer semua resepi me
hik3..selamat mencube



p/s : bulan pose makan pun tak lalu sangat
tu masak simple simple jer
(ke malas sebenarnya)

No comments:

Post a Comment