Tuesday, August 9, 2011

lAksA sEMpOi + kEria bAll


emm kawan kawan
dah pk ke aper juadah tuk berbuka arini
ari ari puasla memikir nak masak aper kan
macam me semalam
pikir pikir nak masak aper
godek godek resepi
ontheway balik umah
baru terpikir nak masak laksa

jadinyer me tak terus balik umah
singgah pasaraya jap
cari barang nak wat laksa
nampak plak ade ubi keledek
cam sedap jer wat kuih keria

jadinye pas beli barang barang
me rush balik umah
dan memulakan masak jam 6 petang
adoi...dalam kepala sempat ke ni

me rebus dulu bahan penting
rebus laksa n ubi keledek
(gigih jugak tu nak wat kuih keria)
me guna ikan sardin jer semalam
tak sempat nak rebus n blend isi ikan tu nanti
sempoi kan..hek3...


3 minit lagi nak berbuka
akhirnya siapla laksa sempoi ngan keria ball
tak dan nak uli wat gelang
janji rase tu tetap laksa ngan kuih keria da lakan




ini en kasih nyer
laksa pebret dia
tu me wt gak



ni round ke dua
kate pebretkan jadi kna makan lebihla
en kasih suke makan laksa dengan kicap
lemak lemak dia kate



laksa masak separuh bungkus jer



kuah laksa yang da tinggal separuh



bahan bahan ni la yang ralitnyer nak memotong
me sagat jer timun tu..cepat siap






ni plak keria ball
hek3...gula tak sempat seka me da masukkan kuih ni
tu yang gula tak keras lagi
tak sempat da
en kasih da bunyi
(plan nak bagi jiran..tapi tak sempat gak..orang da azan
takkan me nak bg salam kot kan...xde rezki latu)

seperti biasa
resepi laksa sempoi ngan keria ball me sertakan


Laksa Penang Sempoi

Bahan-bahan: ( 3 orang makan)

* satu tin sardin (kuah tak guna)
*bahan-bahan blend : 1 labu bawang besar
+ 3 sudu cili boh/cili giling
(ikut suka/pedas disukai)
+ seketul belacan (sebesar ibu jari)
* 4 keping asam gelugor
*air secukupnya
*garam secukup rasa
*daun kesum/bunga kantan
* laksa@ spageti setengah paket(sbg ganti kpd laksa)-direbus
* timun,bawang besar,cili merah, limau nipis/kasturi,
bunga kantan, daun salad,daun selom(dipotong@dihiris)
(bahan bahan hiasan tu ikut aper yang ade jer)
*2 biji telur rebus


Cara-cara:

*rebus laksa@spageti (dalam periuk asing)
* blend bawang besar, cili boh/giling, belacan bersama sedikit air
* kemudian masukkan isi sardin ke dalam blender dan blend,
(jgn terlalu hancur)
* tuang semua bahan yang telah dikisar ke dalam periuk
* tambah lagi air sehingga kuah tidak terlalu pekat
*masukkan asam keping ke dalam periuk.
*tambah garam
*masukkan daun kesum@bunga kantan(me letak dua2)
*biarkan sehingga menggelegak

sedia untuk dimakan bersama bahan hirisan dan telur rebus





Keria Ball

Bahan bahan: (9-12 biji)

3 ketul ubi keledek
1 cawan tepung
garam
gula
air
minyak


Cara cara:
rebus ubi dengan air sehingga empuk
masukkn garam sedikit
angkat ubi dan buang kulit
ambik lesung batu dan tumbuk ubi sehingga lembut
masukkan tepung dan uli bersama ubi tadi
buat bentuk bulat
siapkan minyak dan goreng

kuali satu lagi masak gula bersama sedikit air
biar gula seka(agak keras/beku)
kemudian masukkan keria ball tadi
kacau kacau dan sedia untuk dihidang



p/s :sempoi sangatkan..hek3
bukan umihumairahadif la kalau tak masak sempoi2ni


**gambar tak clear guna hp jer

***arini macam nak wat mee bandung plak..hek3





No comments:

Post a Comment