Wednesday, January 26, 2011

aRoUnD mE- peRaSa

Selalunya..tiap rumah mesti ada bahan asas tuk memasakkan..
kalau duk kat kampung senang jer..xyah beli2...
setakat sebatang serai, daun kari sepelepah, daun pandai sehelai dua...
me pun ade la tanam cikit2 kat umah tu..
tanah pun bukan la banyak mane..sekangkang monyet jer....
ade yg hidup subur ade yang nak mati segan2 pun ade..
.tp banyak da berkhidmat tuk tuan umah dia..




daun kunyit ni...banyak da jasa dia..nmpak jer kecil gtu..



yg ni pun..wlau jarang ambk tp cpt membiak nyer..



pokok pisang ni lum rase hasil dia..tp daun byk kali ambk da tuk bakar ikan



pegaga ni cmpak2 jer ms tu..ade lebihan masak.. hidup jgak dia



pokok kesum ni pun..lebihan dr masak.. beli secekak jer..
try cucuk dalam pasu..hidup subur gtu





pokok kedondongni pebret me...suke la mkn..pucuk kedondong ni sdap wat ulam..
awet muda gtu..




see..dah berbuahkan..rajin pkok ni berbuah...



alahai...serai ku syg....jauh dtg ni..dari kedah..aritu hdup gemuk n subur stg..
tp kna alihkan kat tempat lain krn tmpt asal pokok ni air bertakung klau ujan..
serai xsesuai air byk2..



daun pandan dari seremban..he3...slalu da ambk wak air sirap..agar2..nasi lemak..
nasi ayam n pewangi keta@rumah....me suke bau bunga rampai...



kesian nak ambkkn..tp masak kari@kurma mmg gunaknnya...
alhamdulillah hdup jgak wlau byk kali guna da




tebu ni ade org bagi..byk sgt..xlarat nak makan..jd tanam tepi pagar...


p/s : berbudi pd tanah akan dpt hasilnya

2 comments:

  1. wah...rajin nye nak jaga pokok2 nih..

    jimat tak yah beli kat kedai, nak pakai pun sikit je tiap kali masak..

    tgk buah kedondong tu, kecur air liur..hehehe

    ReplyDelete
  2. he3..zatil..mmg minat bercucuk tanam ni..tp nak menyiram mls hik2..

    ReplyDelete